• Medzinárodná zváračská súťaž Mladý zvárač

          • 26.3.2024 sa konala medzinárodná zváračská súťaž Mladý zvárač vo zváračskej škole Tatravagónka na SOŠ technickej v Tlmačoch. Súťaže sa zúčastnili Dominik Gargaš a Jakub Podstavek, obaja zo 4.C triedy. Dominik Gargaš skončil na 4. mieste a Jakub Podstavek na 15. mieste z celkového počtu 29 účastníkov zo 16 škôl. Súťažilo sa vo zváraní metódou 135 (CO2). SOŠ lesnícka skončila celkovo na 5. mieste. Chlapcom srdečne blahoželáme!

            Ján Rusnák

          • Nechajte ma byť takou, aká som. Životný príbeh Anny Frankovej.

          • Dňa 7. februára 2024 sa v budove Strednej odbornej školy lesníckej, Medvedzie 135, Tvrdošín uskutočnilo slávnostné otvorenie Putovnej výstavy Anny Frankovej. Výstavu pripravil Dom Anny Frankovej v Amsterdame a organizuje sa vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Na Slovensku ho od roku 2005 zastrešuje Nadácia Milana Šimečku.

            Táto medzinárodná výstava bola sprístupnená žiakom ZŠ, študentom SŠ a širokej verejnosti od 08. 02. 2024 do 08. 03. 2024 v čase od 8:00 do 14:00 hod. Na stránke školy bol sprístupnený objednávkový formulár na základe, ktorého sa dali prehľadne  plánovať vstupy na výstavu a následne lektorov, ktorí mali teoretické vyučovanie.

            Slávnostné otvorenie výstavy  zahájil riaditeľ Strednej odbornej školy lesníckej v Tvrdošíne Ing. Viliam Gerčák

            Výstava rozvíja koncept rovesníckeho vzdelávania. Výstavou sprevádzali svojich rovesníkov a verejnosť samotní žiaci SOŠ lesníckej v Tvrdošíne, ktorí absolvovali 2-dňové školenie. Počas neho získali všeobecný prehľad o dejinách druhej svetovej vojny a holokauste. Počas lektorovania si vylepšili svoje komunikačné a argumentačné zručnosti, učili sa vystupovať pred ľuďmi a kriticky myslieť. Lektori sa museli prispôsobovať účastníkom výstavy.  Vhodnú rétoriku museli voliť pred žiakmi 7. ročníkov ZŠ, inú pri 8. - 9. ročníkoch, stredoškolákoch a inú pri lektorovaní pedagógov a majstrov odborného výcviku. Výstavu navštívili žiaci zo všetkých tried SOŠ lesníckej no  pomerne rýchlo zarezonovala v povedomí ZŠ a SŠ škôl aj vďaka skvelým lektorom. Boli dni kedy lektori museli zvládnuť aj štyri vstupy denne a medzi tým išli napísať dôležitú písomnú prácu či test, hlavne maturanti, ktorí sa pripravovali na písomnú časť maturitnej skúšky. Spolu dokázali uskutočniť 38 vstupov na výstavu Životného príbehu Anny Frankovej a sprostredkovať odkaz tejto výstavy 846 ľuďom.

             

            Výstava sa skladá z dvoch častí - historickej a súčasnej, ktoré spája téma stereotypov, predsudkov a diskriminácie v minulosti a dnes.

            Historická časť výstavy sprevádza životom Anny Frankovej od jej narodenia až po smrť v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Prostredníctvom archívnych fotografií dokumentuje život Frankovcov v Nemecku, emigráciu do Amsterdamu a ukrývanie sa v tajných priestoroch firmy Otta Franka. Súčasne ukazuje historický kontext doby: vzostup nacionálneho socializmu, diskrimináciu a prenasledovanie židovského obyvateľstva, ktoré vyústilo do genocídy Druhá časť výstavy necháva prehovoriť súčasných mladých ľudí. Vyjadrujú sa k rôznym témam, ktoré vyplývajú z historickej časti výstavy: - Identita - čo tvorí tvoju identitu? Ako sa vidíš? Ako ťa vidia iní? - Skupinová identitia - do akých skupín patríš? čo si o nich myslia ostatní ľudia? - Diskriminácia - čo sa stane, ak ťa iní ľudia neakceptujú alebo neprijmú? - Reakcia - čo môžeš urobiť, ak si svedkom diskriminácie.

            Tak teda otázka, ktorá rezonovala na záver výstavy „ Čo sme ochotní urobiť pre to, aby sa história neopakovala, aby sa búrali  stereotypy správania, ako budeme narábať s predsudkami, ako sa postavíme voči diskriminácii?“ Odpoveď je na každom z nás......

            Budujme preto krajší a lepší svet, aby sme život mohli žiť dôstojne, v mieri a plnohodnotne.

             

            Touto cestou ďakujeme Nadácii Milana Šimečku, že aj vďaka výstave „Nechajte ma byť takou aká som“ sme mohli prispieť do spoločnosti zrnkami tolerancie, rešpektu, úcty, pomoci, lásky, budovaním pozitívnych vzťahov, hodnôt, postojov a správania. Veríme, že aj návštevníci  výstavy budú tieto zrnká rozdávať svojím príkladným postojom a správaním a život v spoločnosti môže byť pre každého lepší a šťastnejší.

             

            Putovná výstava Anny Frankovej je realizovaná s finančnou podporou The Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference).

             

                                                                                                                         Garant výstavy    Mgr. Lucia Vojtková

             

          • Vianočná akadémia

          • 22.12.2023 sme si užili spoločne na Vianočnej akadémii aj vďaka finančnej podpore v rámci projektu Posilnenie etického správania a hodnotového vzdelávania v školách . Vianočná akadémia, to nie je len jeden deň. Na sviatky sme sa pripravovali snáď celý mesiac. Akciou Dobrý anjel, návštevou Mikuláša v centrách sociálnych služieb a medzi staršími ľuďmi, prednáškami a besedami na triednických hodinách, koledovaním, predovšetkým snáď nácvikom v čase voľna. Sme radi, že ste opustili svoje pohodlné gaučíky, venovali kopu času príprave a chystaniu, prišli medzi nás, pretože to predvianočné obdobie prenieslo čaro aj na Vianočnú akadémiu. Mgr. Vojtková pripravila so žiakmi vianočné pásmo kolied, prehliadky zvykov a obyčajov. Medzi nami sme privítali klientov CSS v Tvrdošíne, pohostili sme sa punčom, medovníčkami, oblátkami. Ej veru, postoj chvíľa, si krásna! 

          • Vianočné prianie

          • Ak láska topí ľad, čo pani Zima vyčarila, ak dá človek viac, čo v sebe skrýva, ak vládne všade ticho a počuť len praskať mráz, padajúce vločky a v detských očiach je vidieť jas, tak prišla doba, keď každý pre každého má pár prívetivých viet, pre ten zázrak Vianoce a nad čaro Vianoc nič krajšieho niet! Príjemné sviatky praje kolektív zamestnancov SOŠ lesníckej

          • Sviatok svätého Mikuláša

          • Už tradične, 6.decembra, prichádza aj na našu školu svätý Milkuláš so svojimi pomocníkmi. Stihnúť pozdraviť všetkých žiakov nie je také jednoduché. Preto okrem teoretického vyučovania sa Mikuláš vybral aj na praktické vyučovanie dozvedieť sa, či sa chlapci na odbornom výcviku snažia. Sprievod neobišiel ani učiteľov, majstrov, inštruktorov, účtovníčky, pani upratovačku.Okrášlení anjelmi, dievčat z EDUCO Slanická Osada, sme priniesli radosť a strávili spoločné chvíle s ľuďmi, ktorí sú tak nádherne radostní a vďační.Ďakujeme personálu CSS ORAVA Tvrdošín za každoročné pozvanie a tiež za vašu nenahraditeľnú prácu.

          • Ochutnaj to najzdravšie z Európy


          • Ako lepšie utvrdiť to dobré v nás ako spoločnými aktivitami? Aj sme sa veruže potrápili prípravami.  16.11.2023 sme si v triedach pripomenuli 17. november (úvodná prezentácia a video priblížili význam a posolstvo 17. novembra - Dňa študentstva) a Medzinárodný deň tolerancie (16. november) vskutku netradične a interaktívne sme sa sa zapojili do Medzinárodného dňa jazykov. Žiaci si v spolupráci s vyučujúcimi premenili triedy na štáty, kde študenta ovanulo nielen čaro krajiny, prežil zvyky a obyčaje, ale aj ochutnal ich typické jedlá. Jedlá boli síce na prvý pohľad nezdravé, ale pripravené s rôznymi alternatívami počnúc náhradou cukru (14. november - Medzinárodný deň cukru) či rastlinnými alternatívami. Cieľom bolo recepty inovovať, aj to ťažké jedlo vieme pripraviť zdravšie, vieme sa odmeniť aj sladkým, ale prioritne všetko s mierou.
            Chvíle sme strávili spoločne, naučili sme sa niečo nové, prebudili tímového ducha a uvedomili si, že rešpekt a úcta nie sú cudzie slová. Vždy máme viacero možností, len nezabúdajme prebudiť to dobro v nás. 

          • Mesiac úcty k starším

          • Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starším ľuďom, ktorá by mala byť nenásilná, spontánna a nepretržitá po celý rok.

            Pri príležitosti „Mesiaca októbra – mesiaca úcty k starším“ každoročne pripravujeme pre našich starších spoluobčanov malú oslavu v podobe veselého stretnutia a milej pozornosti. V predstihu žiaci na odbornej praxi, zhotovili svietniky z brezového dreva, ktoré sme ešte vyzdobili prírodným materiálom , špagátom a čajovou sviečkou.

            Žiaci SOŠL v Tvrdošíne majú veľa talentov a jedným z nich je hra na heligónke. V každej triede sa nájdu 2-3 žiaci, ktorí tento nástroj bravúrne ovládajú. Dnes sme krásnou hrou na 3 heligónkach: Adam Zlatoš, Damián Vrubel, František Joňák a jednom akordeóne: Gregor Babečka, rozospievali ba aj roztancovali našich seniorov. Michal Jašušák, Šimon Harmata a Matej Mrázovský spevom a obdarúvaním seniorov milým, nami zhotoveným darčekom a drobnej sladkosti , prispeli ku vytvoreniu vzácnej atmosféry.

            Navštívili sme DSS v meste a tiež nákupné centrá, v ktorých sme seniorom spríjemnili doobedie.

            Seniori a tiež personál DSS bol veľmi vďační a potešení, že mohli spolu so žiakmi prežívať tieto spoločné chvíle. V obchodných reťazcoch to pre seniorov bolo prekvapenie, keď si v nákupnom košíku odniesli pekný darček - vyrobený z lásky, úcty a rešpektu.

            Všetkým Vám, milí seniori, prajeme pevné zdravie, bystrú myseľ, úsmev na tvári, radosť zo života a aby Vaše ďalšie roky sprevádzala láska, úcta, pozornosť a vďačnosť nás všetkých.

            Mgr. Lucia Vojtková

          • Jizerský dřevorubec 2023

          • Dňa 18. 10. 2023 sme sa zúčastnili na súťaži Jizerský dřevorubec 2023  vo Frýdlante. V jednotlivých technických disciplínach súťaže/stínka stromu, výmena reťaze, kombinovaný, presný rez a odvetvovanie  sme sa  ako ako družstvo SOŠ lesnícka umeistnili na 5. mieste. ďakujeme žiakom Adamovi Kurekovi a Simonovi Sunegovi za reprezentáciu a majstrovi Matejovi Rosinovi na prípravu našich žiakov. 

          • Okresné kolo v pretláčaní rukou

          • Dňa 19.10.2023 sa v športovej hale Javor na podnet našej školy a Kasprof security  (chlapcov z armwrestlingovej asociácie ) uskutočnilo okresné kolo v pretláčaní rukou žiakov základných a stredných škôl. Súťaž mala viacero kategórií podľa veku a hmotnosti. Celkovo sa tohto kola zúčastnilo približne 80 žiakov. Našu školu reprezentovalo 35 žiakov. Dosiahli sme aj úžasné umiestnenia, a to :

            Kevin Vedel – 1 miesto ( do 80kg )                  

            Lukáš Cengel – 2 miesto ( do 70kg )                              GRATULUJEME !

            Andrej Zuber – 3 miesto ( do 70kg )

            Pavol Ptačin – 3 miesto ( do 65kg )

            Samozrejme ďakujeme a gratulujeme všetkým našim žiakom, ktorí reprezentovali školu ! Sme hrdí, že mala zastúpenie v tak hojnom počte !

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/24

          • Vážené kolegyne, vážení kolegovia a rodičia, milí žiaci. Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 04.09.2023 (pondelok) na školskom dvore so začiatkom o 8,00 hod. 

                                                                                                                                            Ing. Viliam Gerčák, riaditeľ školy

          • Voľné miesta pre žiakov prvého ročníka

          • Voľné miesta pre žiakov prvého ročníka po prvom kole prijímacieho konania pre školský rok 2023/2024.

             

             

            Voľné miesta pre ďalší termín prijímacieho konania pre školský rok 2023/2024:

             

            Učebné odbory: 4575 H  Mechanizátor lesnej výroby .................................. 2 miesta

                                       2466 H 04 Mechanik opravár – lesné stroje a zariadenia ... 2 miesta

             

            Študijné odbory: 2413 K Mechanik strojov a zariadení ........................ 9 miest

                                        4556 K Operátor lesnej techniky................................ 8 miest

                                        4243 M Mechanizácia pôdohospodárstva.................. 12 miest

             

             

          • Maturujeme!

          • V dňoch 04.-05.05.2023 sa konala na našej škole praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky formou obhajoby vlastného projektu a praktickou realizáciou a prevedením komplexnej úlohy.Gratulujeme, už len krôčik k dosiahnutiu tak krásnej méty!

          • Staviame máje

          • Dňa 27.4.2023 žiaci  školy pod vedením školského parlamentu a pána majstra Rusnáka   obnovili tradíciu stavania májov. Máj postavili dievčatám z gymnázia a SPŠ IT IG  a  radosť urobili aj klientom Centra sociálnych služieb a Domova dôchodcov.

            Heligónkári, speváci a  stavitelia májov si od nás a od dievčat vyslúžili  pochvalu.

          • Lesnícka ruka

          • 5.4.2023 sa konala súťaž v pretláčaní rukou, naši chalani sa aktívne venujú uvedenej disciplíne nielen vo svojom voľnom čase, ale aj počas prestávok. Každý chcel zvíťaziť, ale naši najlepší sú:

            Pravá ruka do 80 kg:

            1. Marko Penzeš
            2. Kevin Vedel
            3. Andrej Zuber

            Ľavá ruka do 80 kg:

            1. Marko Penzeš
            2. Erik Kampoš
            3. Peter Žofaj

            Pravá ruka nad 80 kg:

            1. Simon Sunega
            2. Matúš Zemenčík
            3. Adam Zlatoš

            Pravá ruka nad 80 kg:

            1. Marko Penzeš
            2. Marián Piták
            3. Pavol Pilarčík

            Gratulujeme a zároveň chceme poďakovať Martinovi Patekovi a Viliamovi Dudášikovi za pomoc pri organizácii súťaže!

             

          • Prijímacie konanie

          • Ak ešte váhate, potrebujete zodpovedať nejaké otázky ohľadom prijímacieho konania, prosím, volajte KEDYKOĽVEK aj cez víkend, poobede
            Mgr. Júlia Šišková, ZRŠ 0905511164!

          • Deň MDŽ

          • Milé maminky, ďakujem za Vašich chlapcov. Deň MDŽ oslávili veselým prianím možno tým žienkam, ku ktorým by kvietoček cestu nenašiel.Také jednoduché, urobiť radosť. Mne srdiečko vždy pookreje, keď len na fotky pozerám. ZRŠ