• Ochutnaj to najzdravšie z Európy


          • Ako lepšie utvrdiť to dobré v nás ako spoločnými aktivitami? Aj sme sa veruže potrápili prípravami.  16.11.2023 sme si v triedach pripomenuli 17. november (úvodná prezentácia a video priblížili význam a posolstvo 17. novembra - Dňa študentstva) a Medzinárodný deň tolerancie (16. november) vskutku netradične a interaktívne sme sa sa zapojili do Medzinárodného dňa jazykov. Žiaci si v spolupráci s vyučujúcimi premenili triedy na štáty, kde študenta ovanulo nielen čaro krajiny, prežil zvyky a obyčaje, ale aj ochutnal ich typické jedlá. Jedlá boli síce na prvý pohľad nezdravé, ale pripravené s rôznymi alternatívami počnúc náhradou cukru (14. november - Medzinárodný deň cukru) či rastlinnými alternatívami. Cieľom bolo recepty inovovať, aj to ťažké jedlo vieme pripraviť zdravšie, vieme sa odmeniť aj sladkým, ale prioritne všetko s mierou.
            Chvíle sme strávili spoločne, naučili sme sa niečo nové, prebudili tímového ducha a uvedomili si, že rešpekt a úcta nie sú cudzie slová. Vždy máme viacero možností, len nezabúdajme prebudiť to dobro v nás. 

          • Mesiac úcty k starším

          • Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starším ľuďom, ktorá by mala byť nenásilná, spontánna a nepretržitá po celý rok.

            Pri príležitosti „Mesiaca októbra – mesiaca úcty k starším“ každoročne pripravujeme pre našich starších spoluobčanov malú oslavu v podobe veselého stretnutia a milej pozornosti. V predstihu žiaci na odbornej praxi, zhotovili svietniky z brezového dreva, ktoré sme ešte vyzdobili prírodným materiálom , špagátom a čajovou sviečkou.

            Žiaci SOŠL v Tvrdošíne majú veľa talentov a jedným z nich je hra na heligónke. V každej triede sa nájdu 2-3 žiaci, ktorí tento nástroj bravúrne ovládajú. Dnes sme krásnou hrou na 3 heligónkach: Adam Zlatoš, Damián Vrubel, František Joňák a jednom akordeóne: Gregor Babečka, rozospievali ba aj roztancovali našich seniorov. Michal Jašušák, Šimon Harmata a Matej Mrázovský spevom a obdarúvaním seniorov milým, nami zhotoveným darčekom a drobnej sladkosti , prispeli ku vytvoreniu vzácnej atmosféry.

            Navštívili sme DSS v meste a tiež nákupné centrá, v ktorých sme seniorom spríjemnili doobedie.

            Seniori a tiež personál DSS bol veľmi vďační a potešení, že mohli spolu so žiakmi prežívať tieto spoločné chvíle. V obchodných reťazcoch to pre seniorov bolo prekvapenie, keď si v nákupnom košíku odniesli pekný darček - vyrobený z lásky, úcty a rešpektu.

            Všetkým Vám, milí seniori, prajeme pevné zdravie, bystrú myseľ, úsmev na tvári, radosť zo života a aby Vaše ďalšie roky sprevádzala láska, úcta, pozornosť a vďačnosť nás všetkých.

            Mgr. Lucia Vojtková